Ня Чанг
Як колись писав Марков в «Записках про Крим» - Судак знаходиться в полоні у німців. Вони заполонили його вулиці, захопили виноградники, а в фортеці випасають своїх кіз. Перефразовуючи цю репліку, можна сказати – Ня Чанг знаходиться в полоні у росіян. Звичайно, це не Муй Не, росіян тут меншість, але з усіх присутніх націй вони, очевидно, тримають першість. Засилля вивісок та реклам російською, нереально завищені ціни та багатющий вибір спиртного однозначно вказують на частинку «русскава міра» в азійських тропіках. Хоча, якщо розібратися, усе логічно. Сьогоднішня Росія має лише маленький шматочок чорноморського узбережжя в районі Сочі з совковим сервісом та цінами на рівні Ніцци. Це вам не Україна зі своїми шістьма приморськими областями та копійчаними цінами, де кожен селюк може сісти в свій драндулет і на тиждень махнути з сім’єю десь в Затоку чи Бердянськ. Росіянам для того, щоб махнути з, скажімо, Омська чи Іркутська в Анапу потрібно заплатити більше, ніж українцям за відпочинок в турецькій Анталії. Тому чартери в В’єтнам з його невисокими цінами і дешевим перельотом з азійської частини Росії користуються шаленою популярністю серед громадян РФ. По темпам росту турпотоку В’єтнам другий рік поспіль тримає пальму першості серед російських турфірм. Плюс, звісно, відміна візового режиму для росіян, що прибувають у В’єтнам на короткостроковий відпочинок. Звичайно, для всіх інших націй засилля «рашен піпл» могло би стати справжньою гуманітарною катастрофою, проте росіяни відпочивають лише у Ня Чангу та Муй Не. Навіть у Сайгоні, не кажучи вже про Хой Ан чи Хює, ви їх фактично не зустрінете. Пояснюється це просто – совковий менталітет, де слово «відпочинок» міцно асоціюється з словом «море» і хорошим для чартерних перельотів летовищем Камрань , що розташоване саме між Ня Чангом і Муй Не.
Хоча, нас це не дуже обходило. Жили ми в гесті разом з швейцарцями, словенцями та англійцями, часто їли в кафе з в’єтнамцями, святкували дні народження в своїй українській компанії. Зустрічали українців і на вулицях Ня Чанга – і луганчан, і волиняк. А як прикольно закушувати в’єтнамську настоянку на корені женьшеню та зміях смачним українським салом з морозильника…